2012-04-14

PIZZA

A pizza tészta

Pizza, a pizza tészta

Hozzávalók (3 Pizzához):

Liszt 500 g

A pizzához sima BL-55 lisztet kell használni, de fontos, hogy nagyon jó minőségú legyen. Ez nagyon tudja befolyásolni a végeredményt!

Itthon általában Barilla lisztet használok, csak nem mindenhol kapható, vagy hozok Olaszországból Manitoba típusú lisztet, ez messze a legjobb liszt, a legjobban ez veszi fel a vizet.
Ha van Manitoba-m akkor 50% Manitoba-t, 50% sima lisztet használok!

Víz 55%-60%, langyos

Sima BL55 liszt esetén 55% vizet használunk a liszt súlyához képest.
Jobb minőségű liszt esetén 60%-ot! Tehát vagy 275 vagy 300 ml vizet.

Élesztő (instant) 7 g

Én mostanában instant élesztőt használok, ebből egy 7 g-os tasakot.
Az élesztőt szobahőmérsékletű vízben kell feloldani, kis kanállal csomómentesre keverve.

Cukor 2 evőkanál
A cukrot a vízben feloldott élesztőhöz kell hozzáadni. A tészta nem lesz tőle édes, a cukor segíti a kelesztést.

Extraszűsz olívaolaj 3 evőkanál

Só 2 teáskanál
A só ne találkozzon közvetlenül az élesztővel, mert gátolja a kelesztést.

A tészta gyúrása

A tésztát több féle módon gyúrhatjuk: kézzel, robotgéppel, kenyérsütőgéppel.
Ez azért fontos, mert a hozzávalók más sorrendben kerülnek bele.

Ha kézzel csináljuk:

A víz felében feloldjuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. A víz másik felében pedig a sót keverjük el.
Egy gyúródeszkára (vagy egy nagy tálba) először a lisztet tesszük, majd a közepébe lyukat formálunk, beleöntjük az élesztős vizet és elkezdjük összekeverni / gyúrni. Hozzáadjuk az olívaolajat. Szép lassan a víz másik felét is hozzáadjuk és a deszkán gyúrjuk mindaddig, amíg egy homogén, de rugalmas tésztát kapunk.

Ha robotgéppel csináljuk:

A víz felében feloldjuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. A víz másik felében pedig a sót keverjük el.
Először az élesztős vizet öntjük a tálba, majd a liszt felével és az olívaolajjal kezdjük géppel dagasztani. Ezután fokozatosan hozzáadjuk a maradék lisztet és a víz másik (sós) felét is, tovább dagasztjuk. Ha kész kivesszük és gyúródeszkán tovább gyúrjuk.

Ha kenyérsütőgéppel csináljuk:

Az egész vízben feloldjuk az élesztőt és a cukrot. Beleöntjük a gép tepsijébe.
Ezután hozzáadjuk a lisztet úgy, hogy teljesen betakarja a vizet. A tetéjére hozzáadjuk az olívaolajat és a sót.
Válasszuk a megfelelő programot (csak dagasztás, sütés nélkül) és elindítjuk.
A gépem 1 óra és 50 perc alatt szépen megdagasztja és keleszti is.

A kelesztése

A pizzához elengedhetetlen a dupla kelesztés!
A pizza tésztát először kb. 1 óráig kelesztjük konyharuhával letakarva (vagy átlátszó fóliába tekerve) száraz helyen. Kb. a duplájára kell nőnie.
Ezután 3 azonos súlyú golyót csinálunk belőle és még 1 óráig letakarva kelesztjük őket.


Pizza, a pizza tészta

Az alap feltétek

Passzírozott paradicsom 350-400 g

Nem főtt paradicsom szószt kell a pizzára tenni, hanem olasz (üvegben kapható) nyers passzírozott paradicsomot! Meg kell sózni, ennyi.  
A pizzára egy merőkanállal rászedjük, majd a kanál hátuljával egyenletesen elkenjük. Nem kell túl sokat szedni, különben túl nedves lesz és a tészta nem sül rendesen.

Mozzarella sajt 300-400 g

Friss mozzarella-t kellene használni! Tehát nem a henger alakú „pizza mozzarella”-t, hanem a zacskósat, vízben. Kis kockákra kell vágni, érdemes egy fél órával korábban előkészíteni, hogy kiengedje a vizet. 
A pizzán a paradicsom szószra kell úgy rászórni, hogy mindenhová jusson, de nem szabad az egész felületet betakarni vele!

A pizza sütése

A pizzát előmelegített sütőben, hagyományos funkcióval (nem légkeveréssel!) kell sütni minél gyorsabban, tehát a max. hőmérsékleten, amit a sütőd tud.
A sütőtől függ, hogy meddig, melyik szinten, ill. milyen (anyagból) tepsiben. Minden sütő más! Így kicsit kísérletezni kell, mert nagyon más az eredmény.

Az én (Ikeás / Whirpol) sütőmben 250 fokon sütöm kb. 15 percig és a legalsó szinten (különben az alja nem sül rendesen miközben a teteje viszont túlsül).
Ki kell tapasztalni.

Tippek:
Javaslom (én is így csinálom), hogy az elején mozzarella nélkül kezdjük el sütni. Majd az utolsó pár percben gyorsan kivesszük - hozzáadjuk a mozzarella-t és egy kevés extraszűz olívaolajat – visszatesszük a sütőbe a befejezésig. 
Így nem lesz szétsült / égett látszata a sajtnak a pizzán!

Buon appetito!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.