Hozzávalók (4 főre):
500 g Orecchiette tészta
2 fej brokkoli (kb. 500 g)
50-75 g fenyőmag
100 g Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajt
Olasz extraszűz olívaolaj
Fokhagyma
Só
Elkészítése:
Egy lábasban kb. 5 liter vizet felteszünk főni, majd amikor forr, hozzáadunk 4-5
púpozott kiskanál (kb. 40-50 g) sót.
4 gerezd fokhagymát apróra vágunk, és egy nagy serpenyőben olasz extraszűz olívaolajon kis lángon aranyszínűre pirítunk. Amikor a fokhagyma kezd pirulni, hozzáadjuk a fenyőmagot és pár percig pirítjuk, de vigyázzunk, hogy ne égessük oda.
A brokkolit rózsákra szedjük, a szárát levágjuk és kidobjuk. A rózsákat beletesszük a forró vízbe és kb. 2-3 percig főzzük. Kivesszük a brokkolit a lábasból és a serpenyőbe szedjük, de a gázt ne kapcsoljuk le és a főzővizet se öntsük ki, mert a tésztát majd ebben főzzük, így még ízletesebb lesz!
4 gerezd fokhagymát apróra vágunk, és egy nagy serpenyőben olasz extraszűz olívaolajon kis lángon aranyszínűre pirítunk. Amikor a fokhagyma kezd pirulni, hozzáadjuk a fenyőmagot és pár percig pirítjuk, de vigyázzunk, hogy ne égessük oda.
A brokkolit rózsákra szedjük, a szárát levágjuk és kidobjuk. A rózsákat beletesszük a forró vízbe és kb. 2-3 percig főzzük. Kivesszük a brokkolit a lábasból és a serpenyőbe szedjük, de a gázt ne kapcsoljuk le és a főzővizet se öntsük ki, mert a tésztát majd ebben főzzük, így még ízletesebb lesz!
A brokkolit kis lángon kb. még 5 percig pároljuk (ha szükséges, időnként adjunk
hozzá egy kicsit abból a vízből, amiben a brokkolit megfőztük). Ha kész, a
serpenyőt levesszük a tüzről, hogy ne főjjön tovább.
Miközben a brokkoli főzővize tovább forr, beledobjuk a tésztát. Rögtön keverjük is meg, majd főzés közben többször is, így a tészta nem ragad össze. A tésztát „al dente”-re, vagyis fogkeményre főzzük, ha kész, leszűrjük. Az olasz tésztát "al dente” vagyis fogkeményre kell főzni, ami azt jelenti, hogy a külseje még kicsit kemény, hogy rágni kelljen, de a belseje nincs túlfőzve. Mindig figyeljünk a tészta csomagolásán megadott főzési időre, de azért mindig kóstoljuk is meg, a biztonság kedvéért. Ha a tészta kész, öntsük le róla a vizet, de ne mossuk le (különben lemossuk róla a sót és keményítőt is).
A tésztát a serpenyőbe a brokkolira öntjük, frissen belereszeljük a Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajt felét, majd megkeverjük.
Miközben a brokkoli főzővize tovább forr, beledobjuk a tésztát. Rögtön keverjük is meg, majd főzés közben többször is, így a tészta nem ragad össze. A tésztát „al dente”-re, vagyis fogkeményre főzzük, ha kész, leszűrjük. Az olasz tésztát "al dente” vagyis fogkeményre kell főzni, ami azt jelenti, hogy a külseje még kicsit kemény, hogy rágni kelljen, de a belseje nincs túlfőzve. Mindig figyeljünk a tészta csomagolásán megadott főzési időre, de azért mindig kóstoljuk is meg, a biztonság kedvéért. Ha a tészta kész, öntsük le róla a vizet, de ne mossuk le (különben lemossuk róla a sót és keményítőt is).
A tésztát a serpenyőbe a brokkolira öntjük, frissen belereszeljük a Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajt felét, majd megkeverjük.
Egy kis extraszűz olívaolajat öntünk rá. Így ezzel az utolsó lépéssel tovább
fokozzuk az étel fantasztikus ízét.
A maradék sajtot a tányérban szórjuk a tésztára.
A brokkolis tészta nagyon kedvelt az olasz családok körében. Regionális változatok is léteznek, pl. lehet hozzáadni szardellát, mazsolát, vagy koktélparadicsomot vagy akár sáfrányt is.
Orecchiette helyett esetleg Bucatini-t, Farfalle-t vagy Spaghetti-t lehet használni!
A brokkolis tészta nagyon kedvelt az olasz családok körében. Regionális változatok is léteznek, pl. lehet hozzáadni szardellát, mazsolát, vagy koktélparadicsomot vagy akár sáfrányt is.
Orecchiette helyett esetleg Bucatini-t, Farfalle-t vagy Spaghetti-t lehet használni!
Buon Appetito!
Húúú de jól néz ki!! Nyami.
VálaszTörlés