Hozzávalók (2
főre):
250 g olasz
Tagliatelle tészta (széles metélt)
400 g (1 kis üveg)
olasz passzírozott paradicsom
200 g darált vegyes
marha- és sertéshús (vagy csak marha)
Olasz extraszűz olívaolaj
Olasz extraszűz olívaolaj
100 g
Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajt
2 répa
1 zellerszár (a
zöld szára, nem a gumója!)
1 kis fej
hagyma
1 pohár (1
dl) száraz vörösbor
só
Elkészítése:
A hagymát apró
darabokra vágjuk és egy serpenyőben, olasz extraszűz olívaolajban, lassú tűzön
legalább 10 percig főzzük, amíg megfonnyad.
Ezután
hozzáadjuk a szintén nagyon apróra vágott répát és zellerszárat (a zeller zöld
szárát, nem a gumóját!).
A zöldségeket kb. 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a darált húst, enyhén megsózzuk és időnként kevergetve körülbelül fél óráig lassú tűzön főzzük.
A zöldségeket kb. 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a darált húst, enyhén megsózzuk és időnként kevergetve körülbelül fél óráig lassú tűzön főzzük.
Amikor a
húsnak már szép a színe, egy kis száraz vörösboron megpároljuk (kb. 2 percig
erős tűzön, hogy az alkohol elpárologjon).
Ha ez kész,
hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot és egy kevés sót, nagyon lassú tűzön még
kb. 2 óráig főzzük (Olaszországban akár egy 4-5 óráig is szoktuk). Ha esetleg
már nagyon besűrűsödik, akkor időnként egy-egy merőkanál meleg vizet adunk
hozzá és tovább főzzük. Ezután levesszük a tűzről.
Amikor elkészült a ragu, megfőzzük a Tagliatelle tésztát
Ehhez az
ételhez jól illik egy testes száraz vörösbor, lehetőleg ugyanaz, amelyikben a
darált húst megpároltuk.
Kizárólag
Tagliatelle vagy Pappardelle széles metélt tészta illik a Bolognai Raguhoz, Spaghetti
pedig nem!
Buon
Appetito!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.