Hozzávalók (4 főre):
500 g Farfalle tészta
500 g Koktélparadicsom
4 Cukkini (vékony)
100 g Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajt
Olasz extraszűz olívaolaj
4 gerezd Fokhagyma
Só
Elkészítése:
Egy fazékban kb. 5 liter vizet felteszünk főni, majd amikor forr, hozzáadunk 4-5 púpozott kiskanál (kb. 40-50 g) sót.
A cukkinit megmossuk, két szélét levágjuk és kidobjuk. Hosszában kettévágjuk, de ne hámozzuk meg, mert az ízét éppen a héjától kapja. Nem túl vastag (fél)karikákra vágjuk.
A koktélparadicsomot megmossuk, félbe vágjuk.
4 gerezd fokhagymát egy nagy serpenyőben olasz extraszűz olívaolajon (hogy a serpenyő alját vékonyan ellepje) kis lángon aranyszínűre pirítunk. Amikor a fokhagyma megpirult, kivesszük. Betesszük a cukkinit, megsózzuk, időnként megkeverjük, erős lángon aranybarnára pirítjuk. Amikor elkészült, törlőpapírral borított tálba szedjük. A serpenyőbe tesszük a koktélparadicsomot, megsózzuk, és két villával leforgatjuk. Néhány percig főzzük, közepes lángon, ameddig kicsit megpuhul. Ha elkészül, vegyük le a tűzről.
Ha a víz felforr, beledobjuk a tésztát. (Ügyeljünk arra, hogy úgy tegyük fel főni a tésztát, hogy a cukkini és a koktélparadicsom elkészüljön, mire a tészta kifő.) Rögtön keverjük is meg, majd főzés közben többször is, így a tészta nem ragad össze.
Az olasz tésztát "al dente" vagyis fogkeményre kell főzni, ami azt jelenti, hogy a külseje még kicsit kemény, hogy rágni kelljen, de a belseje nincs túlfőzve. Figyeljünk a tészta csomagolásán megadott főzési időre, de azért mindig kóstoljuk is meg, a biztonság kedvéért. Ha a tészta kész, öntsük le róla a vizet, de ne öblítsük le (különben lemossuk róla a sót és keményítőt is).
Ha kész, a tésztát a serpenyőbe a koktélparadicsomra öntjük, hozzáadjuk a cukkinit, összekeverjük, frissen belereszeljük a Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajt felét, majd megkeverjük. A serpenyőt visszahúzhatjuk a meleg (akár lezárt) gázlapra, ezáltal a sajt kicsit ráolvad a tésztára, és krémessé teszi.
A maradék sajtot a tányérban szórjuk a tésztára.
Buon Appetito!