2012-03-29

A TÉSZTA FŐZÉS

Technika:

Egy fazékban vizet forralunk (olajat nem öntünk bele, a tészta ennek ellenére nem fog ragadni!).

100 gramm tésztánként kb. 1 liter vizet használjunk, tehát 500 g tésztához kb. 5 litert.

A sót (1 kiskanálnyit vagyis kb. 10 g-ot literenként) csak akkor kell beletenni, ha a víz már forr.

Ezután beledobjuk a tésztát és fedő nélkül erős lángon főzzük. Azonnal megkeverjük, majd főzés közben többször is, így a tészta nem ragad össze.

Olaszországban a tésztát "al dente” vagyis fogkeményre főzzük, ami azt jelenti, hogy a külseje még kicsit kemény, hogy rágni kelljen, de a belseje nincs túlfőzve. 

Mindig figyeljünk a tészta csomagolásán megadott főzési időre, de azért mindig kóstoljuk is meg, a biztonság kedvéért.

Ha a tészta kész, szűrjük le, de ne öblítsük le különben lemossuk róla a sót és keményítőt is.

Fontos tudni: 
A tésztát nem szoktuk előre megfőzni. Amikor kész azonnal kell tálalni és fogyasztani, különben túlfő, összeragad és élvezhetetlenné válik.

Buon Appetito!

2012-03-27

ORECCHIETTE CON I BROCCOLI (Brokkolis Orecchiette)

ORECCHIETTE CON I BROCCOLI (Brokkolis Orecchiette)

Hozzávalók (4 főre):
500 g Orecchiette tészta
2 fej brokkoli (kb. 500 g)
50-75 g fenyőmag
100 g Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajt
Olasz extraszűz olívaolaj
Fokhagyma



Elkészítése:

Egy lábasban kb. 5 liter vizet felteszünk főni, majd amikor forr, hozzáadunk 4-5 púpozott kiskanál (kb. 40-50 g) sót. 

4 gerezd fokhagymát apróra vágunk, és egy nagy serpenyőben olasz extraszűz olívaolajon kis lángon aranyszínűre pirítunk. Amikor a fokhagyma kezd pirulni, hozzáadjuk a fenyőmagot és pár percig pirítjuk, de vigyázzunk, hogy ne égessük oda.

A brokkolit rózsákra szedjük, a szárát levágjuk és kidobjuk. A rózsákat beletesszük a forró vízbe és kb. 2-3 percig főzzük. Kivesszük a brokkolit a lábasból és a serpenyőbe szedjük, de a gázt ne kapcsoljuk le és a főzővizet se öntsük ki, mert a tésztát majd ebben főzzük, így még ízletesebb lesz!



A brokkolit kis lángon kb. még 5 percig pároljuk (ha szükséges, időnként adjunk hozzá egy kicsit abból a vízből, amiben a brokkolit megfőztük). Ha kész, a serpenyőt levesszük a tüzről, hogy ne főjjön tovább.

Miközben a brokkoli főzővize tovább forr, beledobjuk a tésztát. Rögtön keverjük is meg, majd főzés közben többször is, így a tészta nem ragad össze. A tésztát „al dente”-re, vagyis fogkeményre főzzük, ha kész, leszűrjük. Az olasz tésztát "al dente” vagyis fogkeményre kell főzni, ami azt jelenti, hogy a külseje még kicsit kemény, hogy rágni kelljen, de a belseje nincs túlfőzve. Mindig figyeljünk a tészta csomagolásán megadott főzési időre, de azért mindig kóstoljuk is meg, a biztonság kedvéért. Ha a tészta kész, öntsük le róla a vizet, de ne mossuk le (különben lemossuk róla a sót és keményítőt is).

A tésztát a serpenyőbe a brokkolira öntjük, frissen belereszeljük a Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajt felét, majd megkeverjük.

Egy kis extraszűz olívaolajat öntünk rá. Így ezzel az utolsó lépéssel tovább fokozzuk az étel fantasztikus ízét.

A maradék sajtot a tányérban szórjuk a tésztára.

A brokkolis tészta nagyon kedvelt az olasz családok körében. Regionális változatok is léteznek, pl. lehet hozzáadni szardellát, mazsolát, vagy koktélparadicsomot vagy akár sáfrányt is. 

Orecchiette helyett esetleg Bucatini-t, Farfalle-t vagy Spaghetti-t lehet használni! 

Buon Appetito!

2012-03-24

FARFALLE POMODORINI E ZUCCHINE (Koktélparadicsomos, Cukkinis Farfalle)

FARFALLE POMODORINI E ZUCCHINE (Koktélparadicsomos, Cukkinis Farfalle)

Hozzávalók (4 főre):
500 g Farfalle tészta
500 g Koktélparadicsom
4 Cukkini (vékony)
100 g Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajt
Olasz extraszűz olívaolaj
4 gerezd Fokhagyma



Elkészítése:
Egy fazékban kb. 5 liter vizet felteszünk főni, majd amikor forr, hozzáadunk 4-5 púpozott kiskanál (kb. 40-50 g) sót.
A cukkinit megmossuk, két szélét levágjuk és kidobjuk. Hosszában kettévágjuk, de ne hámozzuk meg, mert az ízét éppen a héjától kapja. Nem túl vastag (fél)karikákra vágjuk.

A koktélparadicsomot megmossuk, félbe vágjuk.

4 gerezd fokhagymát egy nagy serpenyőben olasz extraszűz olívaolajon (hogy a serpenyő alját vékonyan ellepje) kis lángon aranyszínűre pirítunk. Amikor a fokhagyma megpirult, kivesszük. Betesszük a cukkinit, megsózzuk, időnként megkeverjük, erős lángon aranybarnára pirítjuk. Amikor elkészült, törlőpapírral borított tálba szedjük. A serpenyőbe tesszük a koktélparadicsomot, megsózzuk, és két villával leforgatjuk. Néhány percig főzzük, közepes lángon, ameddig kicsit megpuhul. Ha elkészül, vegyük le a tűzről.

Ha a víz felforr, beledobjuk a tésztát. (Ügyeljünk arra, hogy úgy tegyük fel főni a tésztát, hogy a cukkini és a koktélparadicsom elkészüljön, mire a tészta kifő.) Rögtön keverjük is meg, majd főzés közben többször is, így a tészta nem ragad össze. 

Az olasz tésztát "al dente" vagyis fogkeményre kell főzni, ami azt jelenti, hogy a külseje még kicsit kemény, hogy rágni kelljen, de a belseje nincs túlfőzve. Figyeljünk a tészta csomagolásán megadott főzési időre, de azért mindig kóstoljuk is meg, a biztonság kedvéért. Ha a tészta kész, öntsük le róla a vizet, de ne öblítsük le (különben lemossuk róla a sót és keményítőt is).

Ha kész, a tésztát a serpenyőbe a koktélparadicsomra öntjük, hozzáadjuk a cukkinit, összekeverjük, frissen belereszeljük a Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajt felét, majd megkeverjük. A serpenyőt visszahúzhatjuk a meleg (akár lezárt) gázlapra, ezáltal a sajt kicsit ráolvad a tésztára, és krémessé teszi.

A maradék sajtot a tányérban szórjuk a tésztára.

Buon Appetito!